Importanta atingerii

Interdictia "nu atinge" apare in viata copilului inca din momentul in care el incepe sa intinda mana spre diverse obiecte pentru a le apuca. Motivele sunt numeroase: este fragil, este murdar, este o prostie etc. Cu toate acestea, numai atingand obiectele din mediul in care se afla, micutul copil poate cunoaste acel mediu. Dintre toate organele de simt, pielea este cea mai in masura sa serveasca drept instrument de cunoastere inca de la nastere. Asa dupa cum explica si Asley Montagu in lucrarea "La peau et le toucher" (Pielea si atingerea): "Este primul nascut dintre organele noastre de simt si cel mai sensibil. Este suportul, primul nostru mod de comunicare si cel mai eficace dintre sistemele noastre de aparare".

Dezvoltarea simtului tactil

Chiar inainte de a implini 8 saptamani, embrionul care nu are decat 3 centimetri lungime este capabil sa reactioneze la o anumita stimulare tactila. In timpul gestatiei, viitorul copil este mereu atins si leganat datorita miscarilor mamei sale. Pielea, pe masura ce se dezvolta, se imbogateste datorita noilor si variatelor senzatii care apar tot mereu.

Simtul tactil este la fel ca si celelalte simturi: daca nu este stimulat , sensibilitatea sa se diminueaza. In zilele noastre, atingem din ce in ce mai putin, resimtim senzatiile tactile din ce in ce mai putin. In societatea actuala, atingerea este rezervata numai pentru niste domenii foarte restranse. Atingerea este "autorizata" in intimitatea relatiilor sexuale, participa la relatiile dintre mama si copil si se foloseste uneori fata de cei in varsta. Dar numai in situatii exceptionale un adult va lua in brate un alt adult, cum ar fi o mare bucurie sau o drama sfasietoare. In restul timpului, sunt numai doua maini care se strang, doi obraji care se ating in treacat. Astfel, putin cate putin, de-a lungul anilor, sensibilitatea noastra tactila se diminueaza aproape de tot.

Importanta atingerii

"Nu-i trece nimanui prin cap sa se lipseasca de a vedea legandu-se la ochi sau sa se lipseasca de a mai auzi ceva astupandu-si urechile - subliniaza Joel Savatofski. Cu toate acestea, parca totul este facut astfel ca oamenii sa se tina mereu la distanta unii fata de altii. Putem, fara incetare, sa ne taiem vorba unul altuia, dar trebuie sa ne cerem scuze la masa daca am atins vecinul in timp ce ne intindeam dupa cana cu apa!" De cativa ani, acest terapeut si-a pus toate energiile in serviciul reabilitarii atingerii si a masajelor. "Atingerea este o necesitate vitala, de acelasi ordin ca si a manca, a respira, a bea, a dormi, adauga el. Fiind atat contact nemijlocit cu celalalt cat si mijloc de cunoastere de sine, atingerea ne reveleaza asa cum suntem de fapt. Pentru ca atingerile au loc mai mereu intr-un cadru intim, aceasta ne face totodata vulnerabili si puternici. Aceasta caldura a causului palmei este adesea mai eficace decat cuvintele."

"Nu pot sa accept faptul ca atingerea este lasata la o parte, ca fiind ceva inutil, demn de dispret, dubios sau nesanatos, spune Joel Savatofski. Este momentul sa fie recunoscute adevaratele valori ale atingerii, care fac din simtul tactil primul simt angajat in comunicarea interumana si in asigurarea armoniei interioare. Caci este evident faptul ca majoritatea oamenilor sufera de un rau invizibil si dificil de marturisit: lipsa mangaierilor, a contactelor corporale pline de afectiune si tandrete."

Mijloacele moderne de comunicare nu rezolva aceasta situatie. Telefoanele mobile, internetul permit oamenilor sa comunice la distante extraordinar de mari. Dar ce ne exprima distanta este absenta stimularii tactile. Societatea actuala are in aceasta privinta o mare lipsa, caci desi comunicarea este mult mai rapida si tehnica a atins multe succese, omului ii lipseste comunicarea profunda, afectiva, plina de tandrete.

Pielea este unul dintre cele mai fascinante mistere ale corpului nostru, ea nu este o simpla "anvelopa" ce contine corpul. La adult, pielea are o suprafata de aproximativ 2 mp si reprezinta aproape 20% din greutatea corpului. Ea are multiple functiuni: sub actiunea razelor solare, la nivelul ei se sintetizeaza vitamina D; participa la eliminarea substantelor toxice, regularizeaza schimburile cu mediul, regleaza temperatura etc. A atinge pielea inseamna deci a stimula toate aceste functiuni. Pielea contine, de asemenea, un numar impresionant de terminatii nervoase: mai mult de 700.000 la adult! Aceste fibre nervoase sunt sensibile la caldura, la presiune, la durere. Pielea este deci o formidabila retea de informare care tine creierul la curent cu modificarile din mediu. "Un om poate trai orb, surd, total lipsit de capacitatea de a sesiza gusturle si mirosurile" - remarca Ashley Montagu. "Dar el nu ar putea trai fara o buna desfasurarea a functiilor asigurate de piele."

Sa luam acum in continuare o scena obinuita: un copilas cade si se loveste. El incepe sa planga si alearga spre mamica lui. Aceasta il ia in brate, il mangaie usor pe locul lovit, spunandu-i cateva cuvinte linistitoare. Copilasul se potoleste ca prin farmec si se duce din nou la joaca. Gestul instinctiv al mamei de a freca locul lovit nu are numai efect psihic. In zilele noastre, se stie ca simplul fapt de a freca pielea intr-un loc lovit, provoaca o secretie de endorfine - hormoni naturali care calmeaza durerea. Celulele pielii copilasului au trimis catre creier intai mesajul de durere, apoi mesajul terapeutic. Prin aceste celule tranziteaza informatia "accident" si informatia "reparare".

Prin urmare, sfera de actiune a atingerii este inimaginabil de vasta. Astfel, atingerea este terapeutica, relationala, emotionala, senzuala, afectiva, sexuala etc. Cercetarile efectuate asupra animalelor au aratat importanta atingerii si influenta sa asupra dezvoltarii puilor. Astfel, s-a observat ca, la mamifere, "toaleta" facuta puilor la nastere de catre mama sa nu este o banala operatie de curatire. Aceasta "toaleta" este o stimulare tactila absolut necesara pentru punerea in functiune a unor sisteme vitale: respirator, genital, digestiv etc. Daca puii abia nascuti sunt luati de la mama lor inatinte de realizarea acestei "toalete", functiunile pomenite mai sus se vor dezvolta mai putin. De la mamifere la om nu este adesea decat un singur pas, pe care Ashley Montagu l-a facut fara ezitare. Sigur, mama micului pui de om nu il linge pe acesta la nastere. Contractiile uterine, care maseaza copilul ore in sir, de-a lungul intregii perioade de sarcina, inlocuiesc lingerea. Trebuie spus ca nasterea dureaza mult mai mult in cazul fiintei umane decat in cazul oricarui mamifer. Studiile efectuate in aceasta directie au aratat faptul ca cei nascuti prin cezariana, inaintea inceperii travaliului, au avut mai multe probleme respiratorii, digestive si neurogenitale decat media.

Dincolo de aceasta abordare fiziologica, putem adauga ca pielea poseda o dimensiune subtila, simbolica. In ebraica, cuvantul "piele" inseamna "nu inca lumina". Pielea este limita exterioara a corpului fizic, dar este, de asemenea, domeniul de interactiune dintre acest corp fizic si corpurile subtile despre care vorbesc multe traditii si multi clarvazatori. Dupa cum este "trezita" sau "adormita", pielea constituie o modalitate de comunicare intre fiinta si mediul respectiv, sau o bariera in calea acestei comunicari.

Iata-ne deci fata in fata cu o problema de rezolvat. Trebuie sa reinvatam sa atingem cu spontaneitate. Este nevoie sa acceptam sa fim atinsi fara ca acest contact sa ni se para o agresiune. Trebuie sa invatam sa "simtim", cu pielea, fiintele si lucrurile, evenimentele si locurile; orice mijloc este bun pentru a realiza aceasta: a masa spatele fiintei iubite care vine obosita de la munca, a mangaia copiii pentru a-i ajuta sa adoarma mai usor, a ne manifesta afectiunea prin gesturi. Avem fiecare ceva de castigat din aceasta.

Sursa: Armonia Naturii

"Reiki Floarea de Lotus" - IASI - ROMANIA - Maestru Daniela Ionela Ionescu