Cum obisnuiesti sa iti privesti viata?

De pe varful unui munte sau din fundul celei mai adanci vai?

Celebrul Frank Capra lansa in 1946 filmul "O viata minunata" (It's a wonderful life). Este un film si astazi apreciat, in pofida celor aproape 70 de ani de la lansarea sa.

Povestea filmului este cea a lui George, care in ajunul Craciunului este acuzat de o crima pentru care nu era responsabil si se afla in pragul falimentului la tot ceea ce construise in intreaga sa viata.

Simtind ca viata sa nu mai are nici o valoare si pe punctul de a se sinucide, el viseaza un inger care ii povesteste ce ar fi fost lumea daca el nu ar fi existat.

Fratele sau ar fi murit in copilarie, George nemaifiind acolo ca sa il salveze de la accident. Sute de oameni ar fi murit pe un vapor, cand fratele lui George nu ar fi fost acolo.

Desi George este un simplu om, evenimente ar fi fost schimbate, destine de oameni ar fi fost brutal intrerupte. Oameni care fusesera influentati pozitiv de el si-ar fi schimbat soarta.

George realizeaza in visul sau ca daca el nu ar fi existat, mii de oameni ar fi avut o alta soarta. Desi nu a fost nici un lider, nici un conducator, faptele sale marunte de zi cu zi au produs schimbari asupra unor destine.

El realizeaza ca viata sa nu inseamna doar cat de placut (sau neplacut) traieste, ci si cat de mult a atins destinele celor de langa el.

Si chiar daca ia decizia de a nu se sinucide, George intelege ca situatia sa nu se schimba. Ce se schimba insa este lucrul pe care el alege sa se concentreze.

Pe obstacolele pe care le are in fata sa sau pe ceea ce realizase in intreaga sa viata?

Cand s-a aflat in varful unui munte, el a privit intreaga sa viata sub lumina reflectoarelor si a vazut-o altfel. A inteles ca valea in care se afla acum era doar una dinainte unui nou munte.

Cum obisnuiesti sa iti privesti viata? De pe varful unui munte sau din fundul celei mai adanci vai?

Pentru ca - indiferent cum vei alege sa privesti - lucrurile din fata raman aceleasi. Nu se schimba cu nimic. Se schimba doar modul in care tu le privesti in acel moment.

Si se mai schimba ceva.

Se schimba modul in care vei actiona in continuare. O vei face cu atitudinea cuiva care isi vede viata de pe un varf de munte sau de pe fundul unei vai. Este o alegere.

In povestea filmului "O viata minunata" George alege sa ramana sa priveasca de pe varf. Sa schimbe, sa transforme mai departe ceea ce face. Iar in povestea ta, tu ce alegi sa faci pe mai departe.

Florin Rosoga